Het CE (Centraal Examen) bestaat voor het vak Engels uit teksten met meerkeuze en open vragen. Het CE bepaalt 50% van je eindcijfer. Het eindcijfer voor je SE (School Examen) is de andere 50%. Je kunt dus veel verliezen, maar ook veel goedmaken met het CE. Als je niet zo goed bent met teksten dan is er maar één manier om dit te verbeteren. Ruim op tijd beginnen met het regelmatig maken van teksten uit examens van eerdere jaren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door materiaal te downloaden van examenblad.nl of door het aanschaffen van een examenbundel.

Om te oefenen kun je de examens en correctie modellen van examenblad.nl (gratis) downloaden. Het nadeel is dat je wel kunt zien dat een door jouw gegeven antwoord fout is maar niet waarom het fout is. Met een examenbundel, aan te schaffen via online boekenwinkels, kun je zien waarom jouw antwoord niet goed is. Ook bevatten ze informatie over hoe je teksten moet aanpakken, woordenlijsten en handige tips. Ze zijn echter niet gratis en kosten rond de 15 euro. Let er wél op dat je de bundel voor het juiste vak en schoolsoort bestelt.

 

Dit is de site waar je eigenlijk alles wat op het Centraal Schriftelijk Examen betrekking heeft kunt vinden. Alle examens voor vmbo, havo en vwo zijn in PDF formaat te downloaden. Behalve de examens (alle tijdvakken) zijn ook de correctiemodellen en normeringen aanwezig. Examenblad heeft de examens vanaf 2002. Verder is er informatie over de examenprogramma's, de examenroosters en de uitslag-bepaling.